Gastblog: hoe maak je een spaarplan?

Het einde van het jaar is in zicht en om je heen worden er alvast leuke plannetjes gesmeed voor 2024. Het is natuurlijk ook wel echt een goed moment om even terug te kijken op het afgelopen jaar en om doelen te bedenken voor het komende jaar. De kans is groot dat jij in 2024 een droom wil waarmaken die (veel) geld zal kosten. Of je nou een droomreis wil maken, een gezin wil starten of een eigen bedrijf wil beginnen: het kost allemaal geld. Daarom is dit een mooi moment om een spaarplan te maken! Sandra van het platform Jan Modaal heeft ditmaal een gastblog geschreven over hoe jij een spaarplan kan maken.

Voordelen van een spaarplan

Het maken van een spaarplan heeft veel voordelen. Het is bewezen dat het maken van een concreet plan de kans vergroot dat jij daadwerkelijk het doel gaat realiseren. Daarnaast geeft het houvast, omdat je met een duidelijk doel weet waar je naartoe aan het werken bent. Een ander groot voordeel is dat je het sparen volledig kunt automatiseren met zo’n spaarplan! Dan hoef je er dus niet continue mee bezig te zijn, want dan gaat het sparen helemaal vanzelf.

Zo maak je een spaarplan

Het maken van een spaarplan klinkt wellicht veel ingewikkelder dan dat het is. Het enige wat moeilijk(er) zou kunnen zijn, is het vaststellen van het bedrag dat je wil sparen. Als je eenmaal dit bedrag concreet hebt gemaakt is het opstellen van zo’n spaarplan heel simpel. Het enige wat je hoeft te doen is:

  • Berekenen hoeveel je wil sparen en over hoeveel maanden je dit bij elkaar gespaard wil hebben.
  • Bereken hoeveel je dan per maand moet sparen om dit te bereiken.
  • Stel een automatische overboeking in op de dag nadat jij jouw salaris ontvangt.
  • Boek dit over naar een spaarrekening of – als je samen spaart – naar de app van Potje.

Een voorbeeld van een spaarplan

Ik zal het je laten zien aan de hand van een voorbeeld. Stel dat ik in mei samen met mijn vaste reisgenoten een droomreis wil boeken naar een nader te bepalen bestemming in november. Ik heb online gezien dat zo’n reis zoals we willen doen circa €2.300 euro zal kosten. Ik heb natuurlijk ook nog wat budget nodig voor wanneer ik daar ben, circa €700 euro. Om het simpel te houden: Ik moet dus in 6 maanden €3.000 euro bij elkaar sparen. Dat komt neer op €500 per maand.

Als zzp’er ontvang ik geen salaris, maar ik betaal mijzelf wel altijd één keer per maand uit. Dit doe ik altijd op de 25e van de maand. Ik stel dus bij de Potje app een automatisch betaalverzoek in van €500 euro op de 26e van de maand. Mijn reisgenoten zullen hetzelfde doen, waardoor we in mei allemaal genoeg spaargeld hebben om de reis te boeken. 🌴

Samen sparen met een app

Als je in je uppie spaart kun je natuurlijk ook een spaarrekening hiervoor openen. Ook als je met jouw partner spaart is het openen van een gezamenlijke rekening een optie. Maar wat nou als je wil sparen met mensen die niet jouw partner zijn? Of als je wil sparen met een groep mensen? Dan is de makkelijkste optie om te sparen met een app. Potje is zo’n app waarmee je samen met anderen kunt sparen voor gezamenlijke doelen.

De voordelen van sparen met Potje

Samen sparen met Potje is heel makkelijk en werkt ook nog eens als een motiverende factor. Je kunt namelijk de voortgang goed bijhouden én je krijgt regelmatig reminders en motiverende tips. Een ander voordeel is dat je nu geen gezamenlijke bankrekening hoeft te openen bij een bank. Voor eenmalige spaarplannen is dat naar mijn mening sowieso al veel te veel moeite, maar vergeet ook niet dat je bij een gezamenlijke rekening ook samen verantwoordelijkheden krijgt. Als je financieel gezien eigenlijk geen partners bent (maar wel familie, collega’s, reismaatjes of huisgenoten) is het verstandiger om een spaarpotje te openen bij deze app. Plus, bij een gezamenlijke bankrekening kun je slechts twee mensen toevoegen en bij een spaarpotje in de Potje app kun je met veel meer mensen samen sparen.

Een paar voorbeelden van samen sparen

  • Met de familie samen sparen voor een weekendje of weekje weg. Een van de voordelen van Potje is namelijk dat je de app ook met een groot aantal mensen kunt gebruiken. De hele familie krijgt inzicht in het potje, waardoor iedereen altijd een goed overzicht heeft.
  • Met jouw huisgenoten sparen voor een verbouwing of andere grote uitgave, zoals het kopen van nieuw meubilair of voor toekomstige reparaties en onderhoud.
  • Samen sparen voor een vakantie met vrienden of reisgenoten. Ik noemde dit voorbeeld natuurlijk al eerder in dit artikel, maar het is nou eenmaal een leuke manier om samen een toffe reis bij elkaar te sparen.

Dit artikel is geschreven door Sandra, van het Jan Modaal platform.

Gerelateerde berichten

Spaartips
Slimme tips om eenvoudig geld te besparen als student

Geld sparen kan een uitdaging zijn, vooral als student met beperkte inkomsten. Maar...

Bruiloft Potje
Wat kost een bruiloft? Spaartips voor jouw mooie dag

Wil jij of ga jij trouwen? Dan heb je vast wel eens nagedacht...

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Add Comment *

Name *

Email *

Website