Ramadan 2024

Ramadan interview “Een tijd waarin geven centraal staat”

Bij Potje vinden we het super tof om meer te leren over verschillende culturen en tradities. We zagen het daarom als een heel erg speciale en mooie kans om Ghizlane te interviewen over haar speciale traditie: Ramadan. In dit interview vertelt Ghizlane ons meer over deze bijzondere traditie en hoe liefdadigheid, vrijgevigheid en aandacht voor anderen, tijdens deze periode centraal staan! 

Kun je wat meer over de traditie van Ramadan vertellen? Waarom wordt Ramadan gevierd? 

“Ramadan is de negende maand van de islamitische kalender en wordt beschouwd als een heilige maand voor moslims over de hele wereld. We herdenken in deze maand dat Mohammed zijn eerste boodschap van god ontving en opschreef in de Koran. 

Ramadan is een tijd van reflectie, opoffering en zelfdiscipline. Het vasten tijdens deze maand is een manier om spirituele groei te bevorderen en empathie te ontwikkelen voor de economisch zwakkeren.”

Hoe vieren jullie Ramadan? Hoe ziet de maand eruit voor jou en jouw familie?

“Ramadan begint bij zonsopgang met een maaltijd genaamd Suhoor en eindigt bij zonsondergang met Iftar, de maaltijd waarmee het vasten wordt verbroken. Gedurende de hele dag, dus als de zon de wereld verlicht, eten en drinken we niets. Tijdens de maand proberen moslims zich te richten op gebed, het lezen van de Koran en liefdadigheid. De familie speelt een belangrijke rol, en vaak worden Iftar-maaltijden gedeeld met familie en vrienden.”

Wat maakt Ramadan zo speciaal?

“Ramadan is bijzonder vanwege de diepe spirituele betekenis en de verbondenheid die het creëert binnen de moslimgemeenschap. Het is een tijd van zelfreflectie, reflectie en solidariteit met degenen die minder hebben. Het vasten helpt ons bij het ontwikkelen van zelfbeheersing en compassie.”

Wat betekent Ramadan voor jou als persoon?

“Voor mij persoonlijk is Ramadan ook een tijd van zelfverbetering en spiritualiteit. Het vasten helpt me bewust te worden van mijn eigen gedrag en maakt dat ik mij veel dankbaarder voel voor de zegeningen in mijn leven. Het is ook een periode van toenadering tot mijn geloof en het versterken van familiebanden en het helpen van de economisch zwakkeren.”

Ramadan draait om vasten en geven, waarin uit dit geven zich?

“Het geven tijdens Ramadan uit zich in liefdadigheid, vrijgevigheid en aandacht voor anderen. Naast het financieel bijdragen aan goede doelen, wordt er vaak extra aandacht besteed aan vrijwilligerswerk en het helpen van de economisch zwakkeren. Het gaat niet alleen om materiële giften, maar ook om het delen van liefde en zorg voor de gemeenschap.”

Wat wil je de wereld meegeven als het gaat om deze bijzondere traditie?

“Ik zou willen benadrukken dat Ramadan niet alleen een periode van vasten is, maar een gelegenheid om een dieper begrip te krijgen van empathie, compassie en verbondenheid. 

Het is een kans voor mensen van verschillende achtergronden om samen te komen, te leren en te groeien. De waarden van zelfopoffering en liefdadigheid die tijdens Ramadan worden belicht, zijn universeel en kunnen bijdragen aan een vreedzamere en begripvolle wereld.”

Ramadan potje

Wauw, wat een mooie traditie en Ghizlane bedankt voor jouw prachtige en oprechte woorden! 

Vier jij ook Ramadan en wil je samen met je vrienden of familie iets geven? Gebruik dan Potje om geld in te zamelen voor jouw doel. 

Gerelateerde berichten

Om gek van te worden
Ook zo moe van dat achteraf geregel met geld?

Leuke dingen doen met de groep, dat doen jullie maar al te graag!...

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Add Comment *

Name *

Email *

Website