Financiële mindfulness

Financiële mindfulness: Zo bereik je dat! 

Het nieuws blijft maar doorratelen over de ene prijsstijging na de andere en ondertussen heb je het gevoel dat er steeds meer van je verwacht wordt. Je wilt het liefst nog een master doen, een eigen auto staat ook op het lijstje, je kinderen hoop je in de toekomst genoeg te kunnen bieden, om nog maar te spreken over de huizencrisis op het moment en de stijgende prijzen daarvan. En hoe zit het met je pensioen? 

Stress over geld. Mensen schreeuwen het niet van de daken, maar hebben het vaak wel.  Wist je dat stress over geld zelfs kan oplopen tot psychische en gezondheidsklachten? 

Het is daarom belangrijker dan ooit om financiële mindfulness te bereiken! Hoe? Wij helpen je een handje! 

  1. Praat over geld(zorgen)

Praten over geld, dat vinden veel mensen me toch een partijtje lastig! Mensen zijn bang om veroordeeld te worden, schamen zich of zijn bang om buiten de groep te vallen. Het is daarom onwijs goed om deze taboe te doorbreken. Als je praat over geld merk je namelijk dat je er niet alleen voor staat. Volgens het CBS ervaren namelijk meer dan 30% van de Nederlanders geldzorgen. Het is dus heel normaal om hierover na te denken en over te praten. Praten over je geld(zorgen) is onwijs belangrijk om financiële mindfulness te bereiken. Psycholoog Anne Abbenes geeft in dit artikel van Nationale Nederlanden 8 tips om over je geldzorgen te praten. 

  1. De juiste money mindset

Je zult merken dat iedereen andere overtuigingen heeft over geld. Zo ben je sterk beïnvloed in je opvoeding, door personen om je heen en de cultuur waarin je opgroeide. Niet alleen praten over geld is daarom belangrijk, maar het kan ook een handje helpen als je je breeder verdiept in de wereld van financiën. Lees boeken, blogs of kijk video´s om beter met geld te leren omgaan. Zo verken je ook hoe andere mensen, bijvoorbeeld uit andere landen, aankijken tegen geld. 

  1. Zorg ervoor dat je money mindset ook gericht is op de lange termijn

Hup, laten we gewoon naar dat festival gaan dit weekend! Nog even een nieuwe outfit scoren, je zag een super gave jumpsuit op Instagram voorbij komen! Vanavond uiteten met de meiden? Yes, leuk! 

Als jij constant in het nu leeft, maar geld blijft spenden zonder na te denken en niet aan de lange termijn denkt, zul je je financieel nooit mindful gaan voelen. 

Het kost tijd om vermogen op te bouwen en als je je enkel overgeeft aan jouw korte termijn behoeften dan zul je aan jouw lange termijn plannen niet toekomen. 

Ga daarom eens zitten, samen met je geld. Pak pen en papier en noteer jouw lange termijn plannen. Ben je van plan een huis te kopen? Wil je na je studie nog een vervolgstudie doen? Je alvast voorbereiden op je pensioen? Je zult merken dat als je weet wat je wilt bereiken het je helpt om verstandigere geld keuzes te maken en dit je veel meer rust geeft. Hello, financial mindfulness! 

  1. Een overzicht hebben van jouw in- en uitgaven

Het geeft onwijs veel peace of mind om een overzicht te hebben van jouw financiële status en daarmee een overzicht van jouw in- en uitgaven. Natuurlijk kan een Excel bestand je hierbij helpen, maar wist je dat er ook onwijs veel handige gratis applicaties op de markt zijn die je hierbij kunnen helpen? Wij schreven er een blog over, omdat we het belangrijk vinden iedereen te ondersteunen onder het mom van: samen in geld! Lees hem hier, en ontdek welke applicatie het beste bij jou past en jou helpt in jouw weg naar financiële mindfulness. 

  1. Geef niet meer dan 70% van je inkomen uit

Het is verstandig om niet meer dan 70% procent van je inkomen uit te geven, zodat je de overige 30% kunt inzetten om jouw financiële situatie te verbeteren. Als je je aan deze vuistregel houdt zul je merken dat je financieel veel meer zen bent. Jan Modaal legt het in dit artikel goed uit waarom 70% zo´n goede maatstaf is! 

Natuurlijk begrijpen we dat 30% sparen niet voor iedereen is weggelegd. Nibud geeft aan dat je op z’n minst 10% van je inkomen moet proberen te sparen. 

Het is daarnaast belangrijk om te onthouden dat sparen, beleggen en het opbouwen van vermogen niet alleen is weggelegd voor rijke mensen. Iedereen kan dit, ook met een kleiner inkomen! 

  1. Lange termijn mindset = SPAREN

Een onderdeel van het maken van lange termijn plannen is sparen. Veel mensen vinden het lastig om te sparen. Dit komt voort uit een prehistorisch principe. Het was lang lang geleden belangrijk dat je op dat moment te eten had. Iets bewaren voor later? Waarom zou je? 

Het is daarom logisch dat sparen van nature een beetje gek voelt. 

Echter is het niet financieel mindful om hiernaar te luisteren. Het brengt je namelijk onwijs veel peace of mind als je spaart, omdat je veel minder risico loopt bij onvoorziene omstandigheden. 

Weet je niet waar je beginnen moet? In dit blog geven wij jou tips om een spaarplan op te stellen! Want we staan samen in geld! 

Ook onze applicatie Potje kan jou helpen om geld te sparen. Je kunt vooraf sparen voor verschillende doelen alleen, met je partner of met je vrienden, collega’s of familie. Zo kom je niet voor onvoorziene verrassingen te staan en blijf je financiële stress vrij! Je kunt hier een potje aanmaken of onze applicatie downloaden! 

We geven daarnaast ook onwijs veel handige geld en spaar tips om jou te helpen financieel zen te worden, op onze social media kanalen! 

Volg jij ons al op Instagram en LinkedIn? We zien je daar! 

Gerelateerde berichten

Sparen voor je droom? Gebruik de SMART methode

Sparen voor je droom kan een overweldigende taak lijken. Toch lukt het veel...

Esther droomreis Potje
Esther spaarde voor haar droomvakantie naar Zuidoost Azië met Potje! 

Omdat we jullie van voldoende spaar inspiratie willen voorzien, zullen wij elke maand...

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Add Comment *

Name *

Email *

Website