Haagsche Courant Nutsspaarbank

Dag van het Sparen

Vandaag is het World Savings Day, of te wel de Dag van het Sparen! World Savings Day bestaat sinds 1924, uitgeroepen door het allereerste Internationale Spaarbank Congres. In de Italiaanse stad Milaan besloot de Wereldvereniging van Spaarbanken dat er een dag in het leven geroepen moest worden om mensen wereldwijd bewust te maken van het belang van sparen. Iets wat vandaag de dag nog steeds super belangrijk is!

De gedachte van het benadrukken van sparen paste perfect bij de Nederlandse Nutsspaarbank. Er werd jarenlang een kalender weggegeven op 31 oktober. En vanaf de jaren vijftig waren er op de tv verschillende spotjes te zien, advertenties werden geplaatst in lokale kranten en baby’s die werden geboren tijdens de Spaarbankweek (de week na 31 oktober) kregen een spaarbankboekje met een eerste gratis inleg. Jonge spaarders kregen cadeautjes en een tijdschrift of stripboekje van Spekkie Spaarduit, het spaarvarken dat de jeugd leerde sparen.

Wereld spaardag nutsspaarbank

Advertentie Nieuwsblad voor Heiloo 15-10-1969

Waarom is sparen belangrijk?

Spaargedrag helpt je om controle over je eigen geld en daarmee je financiële toekomst te verkrijgen. Sparen draait om niet verspillen, gecontroleerd geld uitgeven en plannen van het gebruik van geld. Het is daarom super belangrijk om dit te leren aan jonge kinderen. Heel simpel: jong geleerd, oud gedaan. En dan gaat het niet alleen over geld, maar ook over water, spullen, elektriciteit, jumbo punten sparen enzovoort. Zoals je hieronder kunt zien zijn de tips van toen nog steeds onwijs relevant.

Wereldspaardag Leidsche courant

Advertentie Nieuwe Leidsche Courant 29-10-1974

Hoe kan ik sparen?

Sparen is moeilijk, dat weten we. Daarom heeft het Nibud, een onafhankelijk Nederlands voorlichtingsinstituut, verschillende tips op een rij gezet. Denk aan het maken van een stappenplan, het sparen koopzegels, automatisch sparen via je bank en een richtlijn om maandelijkse minimaal 10% van je inkomen opzij zetten. Het allerbelangrijkste is ‘doelsparen’.

Sparen met een concreet doel (bijvoorbeeld een nieuwe keuken of nieuwe sneakers) motiveert vaak meer dan ‘zomaar’ sparen. Hoe minder ver de ‘beloning’ voor het sparen in de toekomst ligt, hoe makkelijker het sparen is.

Wil je meer weten over de Dag van het Sparen? Op de website van 200 jaar Nutsspaarbank kan je hier veel meer over lezen. Wil je beginnen met sparen? Open dan een Potje via onze app.

Related articles

Slim sparen: hulp van mobiele spaarpotje apps

Nederlanders zijn nog altijd Europees kampioen in sparen. Tijdens het corona jaar 2021...

Paintball Potje
Gratis paintballen voor 10 personen

Gratis paintballen? Ja serieus. We hebben nu een onwijs toffee actie: als je...

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Add Comment *

Name *

Email *

Website