Save Now, Buy Later

Tijd voor ‘Save Now, Enjoy Later’

Vele van ons zijn bekend met ‘Buy Now, Pay Later ’betaalmethodes. Deze betaalmethodes bieden de mogelijkheid om een product te bestellen en pas later te betalen. Handig, maar tegelijkertijd ook zeer gevaarlijk en onwenselijk. Zo krijgt 1 op de 5 online shoppers die kiezen voor uitgesteld betalen te maken met aanmaningskosten, waarschuwt de Autoriteit Financiële Markten. Volgens de AFM komen veel jonge gebruikers bij incassobureaus terecht en dit is afgelopen 5 jaar zelfs verdubbeld. Is het daarom tijd voor een digitale oplossing van een ouderwetse gewoonte ‘eerst sparen, dan pas kopen’?

Probleem ‘Buy Now, Pay Later’: gratis is niet altijd gratis

Aanbieders van ‘koop nu, betaal later’-diensten prijzen hun dienst aan als ‘gratis’. Dat klinkt aantrekkelijk, maar er zijn risico’s. “Wij constateren dat de kosten voor te laat betalen onduidelijk en mogelijk onrechtmatig zijn”, staat in het jaarverslag. Voor veel consumenten is ‘gratis’ helemaal niet gratis. Betaal je namelijk niet op tijd, dan levert dat een boete en incassokosten op. Zo cashen deze bedrijven wanneer jij een betaaltermijn mist. De inkomsten vanuit deze boetes zijn zelfs goed voor bedragen tussen 20 en 40 procent van de totale omzet, constateert de AFM.  Daarom zijn deze bedrijven extra gebaat bij onduidelijkheid over de betaaltermijn en aanmaningskosten. Regulering en alternatieven zijn broodnodig, zeggen ook schuldhulpverleners die spreken van een “explosie van schulden”.

Stimulans van ongeremde consumptie

Onder meer de Kredietbank Rotterdam, onderdeel van de gemeente, ziet een sterke stijging van het aantal claims van afbetaalapps. “Bijna alle jongeren die ik begeleid, hebben schulden bij Klarna of Riverty”, zegt schuldhulpverlener Monique van Collenburg bij RTL Nieuws. “Onder jongeren is het eigenlijk heel gewoon om zo te shoppen. Het is simpelweg te makkelijk om product na product te bestellen. Plangroep, een instelling die in 60 Nederlandse gemeenten schuldhulpverlening aanbiedt, waarschuwt ook dat cliënten door Klarna en Riverty schuld op schuld stapelen. Deze afbetalingsapps zijn vaak nog beschikbaar voor mensen die al onder financiëel beheer staan.

Paradigmaverschuiving ‘Save Now, Enjoy Later’

Nu de valkuilen van achteraf betalen steeds duidelijker worden, is het tijd voor een paradigmaverschuiving. Tijd voor Save Now, Buy Later. Een ouderwetse gewoonte in een modern jasje. Via Potje kan je daarom specifiek voor een door jouw gekozen product of dienst sparen. Gebruikers kiezen voor hun potje een doel, zoals een vakantie naar Frankrijk of een nieuwe sneakers en worden vervolgens geholpen om hiervoor te sparen. Als het bedrag bereikt is, kan de gebruiker vol vertrouwen de aankoop doen zonder de angst voor schulden. Meer weten over Potje, kijk dan hier verder.

Hoe stimuleert Potje sparen:

  • Super duidelijk waarvoor je spaart. Spaar je voor een zichtbaar doel, dan spaar je meer.
  • Geld staat veilig apart en niet op je betaalrekening. Zo kom jij niet met je handen aan je zuurverdiende spaargeld.
  • Je kan samen sparen of derden kunnen bijdragen aan je potje.
  • Tijdens het sparen ontvang je leuke en motiverende berichtjes om door te zetten.

Related articles

April: grote update Potje app

Goed nieuws! Wij gaan een grote update doorvoeren in de app Potje. Één...

Gastblog: hoe maak je een spaarplan?

Het einde van het jaar is in zicht en om je heen worden...

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Add Comment *

Name *

Email *

Website