Spaarplan Potje

Budgettering voor beginners: Een spaarplan maken, waar jij hup, mee aan de slag kan! 

Ja, we weten het. Het klinkt ontiegelijk saai en het is in het eerste opzicht iets waar je je wellicht totaal niet mee bezig wilt houden. Maar oh wat is het belangrijk om een spaarplan te maken! Budgettering is het enige hulpmiddel om jouw financiën op koers te houden én nog belangrijker, jouw doelen te bereiken. 

Omdat we weten hoe lastig het kan zijn je met budgettering bezig te houden, besloten we jou een handje te helpen! We hebben een super easy stappenplan voor het maken van een spaarplan voor jou opgesteld! Je hoeft hem alleen maar te volgen en hé hallo budgetterings kings and queens! 

De tips op een rij

Pak pen en papier, open een google docs of maak een handige spreadsheet in bijvoorbeeld excel (onze voorkeur) en noteer het volgende voor het maken van jouw spaarplan: 

1.    Bepaal jouw inkomsten

Bij een spaarplan maken zijn allereerst jouw in- en uitgaven belangrijk. Wat haal jij elke maand aan inkomsten binnen? Maak hier een lijst van. Dit hoeft niet enkel je salaris te zijn. Er kan ook geld binnenkomen via freelance opdrachten, uitkering of pensioen. Heb je recht op bepaalde toeslagen of krijg je belasting terug van de belastingdienst? Dit mag je allemaal meenemen in het maken van je spaarplan! 

2.    Bepaal je vaste uitgaven

Maak vervolgens een lijst van al jouw vaste maandelijkse uitgaven en voeg deze aan jouw spaarplan toe. Met vaste uitgaven bedoelen we de kosten die je elke maand terugkomen en waar je niet zomaar op kunt bezuinigen. Voorbeelden van vaste lasten zijn huur of hypotheek, verzekeringen, leningen, energie, zorgverzekering of abonnementen. 

3.    Bepaal je variabele uitgaven

Daarna kijken we naar variabele uitgaven. Zijn er uitgaven die elke maand variëren? Schrijf ze op! Denk hierbij aan boodschappen, kledinguitgaven, vervoer en uitgaan. Het werkt goed om in te loggen bij je mobiele bank en te kijken naar je uitgaven van de afgelopen maanden, zo kan je goed een schatting maken van wat jouw variabele uitgaven ongeveer zijn. 

4.    Trek jouw inkomsten af van jouw uitgaven

Inzicht hebben in jouw bestedingsruimte is altijd fijn. Als je in excel werkt kun je gemakkelijk jouw uitgaven van jouw inkomsten aftrekken. Dit is in principe de eerste ruwe schets van het bedrag wat je zou kunnen sparen. En is de eerste effectieve stap om een spaarplan te maken. 

5.    Stel financiële doelen op 

Welke korte termijn en lange termijn doelen heb jij voor ogen? Waar wil je voor sparen? 

Maak hier een lijstje van! Het is goed om te sparen aan de hand van de SMART-methode. Wil je sparen voor een cursus of studie? Of wil je sparen voor een vakantie? Wil je sparen voor de kinderkamer? Een nieuwe keuken? Of wil je gewoon een noodbuffer opbouwen? Lees meer over het bereiken van financiële doelen in ons blog. 

6.    Waar kan je op besparen? 

Is er iets waar je op kan besparen als je jouw uitgaven bekijkt? Want hoe meer je bespaart, hoe meer je spaart. Dat abonnement voor die dure sportschool waar je haast nooit naartoe gaat? Kun je geen goedkopere sportschool vinden? Heb je echt elke maand nieuwe schoenen nodig? Voer je besparingen door in je gemaakte spaarplan. 

7.    Stel jouw budgetten op 

Verdeel jouw uitgaven in categorieën. Wijs vervolgens een bedrag toe aan elke categorie. Dit is het maximale dat je aan deze categorie mag uitgeven. Zorg ervoor dat dit wel redelijke bedragen zijn waar je mee uit de voeten kunt. Opnieuw is het handig nog even in jouw bankuitgaven te kijken of het budget dat je stelt redelijk is, als extra check. Check daarnaast ook even of je met de gemaakte budgetten wel echt een redelijk bedrag overhoudt om te sparen! Dit doe je door de budgetten simpelweg bij elkaar op te tellen en van jouw bestedingsruimte bedrag af te halen. Het bedrag achter de =, is wat jij spaart. 

8.    Houd rekening met onvoorziene uitgaven

Het is belangrijk om altijd een bedrag te reserveren voor onvoorziene uitgaven. Denk aan onvoorziene medische kosten of reparaties of een energierekening die net wat hoger uitvalt.

9.    Evalueer en pas aan 

Bekijk jouw gemaakte spaarplan en de daarbij passende budgetten regelmatig. Geef je meer uit dan vooraf gepland? Misschien moet je jouw budget iets bijstellen of een manier vinden om te besparen? Als jouw boodschappen budget elke keer overschreden wordt dan is het bijvoorbeeld goed een goedkopere supermarkt uit te zoeken, meer B-merken aan te schaffen en eens goed in de koelkast te kijken of je de helft niet zonder te gebruiken de prullenbak in gooit. Geef je minder uit dan gepland? Well done! Dat budget kan nog meer naar beneden worden bijgesteld! 

10. Gebruik Potjes voor jouw verschillende spaardoelen

Je kunt enkel een goed overzicht hebben van jouw spaardoelen als je het ergens bijhoudt. Dit kan natuurlijk met pen en papier of in diezelfde excel. Maar veel handiger is dat via een app. Bij de meeste Nederlandse banken kan je in de app al potjes aanmaken en zo geld van elkaar scheiden. Super handig voor jezelf. Wil je samen met een groep sparen voor bijvoorbeeld een vakantie of bijvoorbeeld gezamenlijk geld inzamelen voor een afscheidscadeau, dan kan dat via de mobiele app Potje. Met Potje kun je verschillende geldpotjes maken en je vrienden, familie  of collega’s uitnodigen. Heel handig voor groepen zonder dat je een dure gezamenlijke rekening hoeft te openen bij een bank. Op deze manier wordt jullie idee echt werkelijkheid. Wil je nog wat inspiratie, zie dan deze blog waar we schreven waarvoor je potje kan gebruiken.

Een spaarplan maken was nog nooit zo makkelijk! Wij raden je aan een vast maandelijks moment in jouw agenda te noteren om even bij jouw budgettering stil te staan. Je kunt eventueel ook een wekker zetten om je eraan te herinneren. 

Zo gepiept, groots resultaat! 

BONUS TIPS 

We hebben nog wat bonus tips voor het maken van dat perfecte spaarplan voor je op een rijtje gezet! 

·      Maak gebruik van budgetteringshulpmiddelen

Er zijn verschillende geld apps, spaar apps en tools die je kunt gebruiken om budgettering nog eenvoudiger te maken! Wij schreven er een blog over! Denk daarnaast aan mobiele apps als Dyme, Just money, kasboek.nl., of Potje!  Download de app hier! 

·      Maak schulden afbetalen tot jouw prioriteit 

Niemand wilt toch tot zijn nek in de schulden zitten? Probeer jouw studieschuld of hypotheek voorrang te geven om financiële stabiliteit op langere termijn te bevorderen. 

·      Spaar voor noodgevallen

Wij raden je sterk aan om ervoor te zorgen dat je altijd een financiële buffer achter de hand hebt. Gaat je wasmachine stuk? Geen zorgen, je hebt geld achter de hand voor een noodoplossing. 

Oke budgetteer kings & queens! Na het maken van dit spaarplan beloven wij je dat je met veel meer zekerheid en minder zorgen door het leven gaat. Je zult ervaren dat het veel gemakkelijker is om jouw financiën op koers te houden en je zult merken dat je jouw doelen stap voor stap bereikt! Lang leven een spaarplan maken!  

Vind je het nog steeds lastig? No problemo! Budgettering is een dynamisch proces. Stap voor stap zal je eraan gewend raken om elke maand even bij jouw geldzaken stil te staan. 

You got this! 

Related articles

Potje Esther interview
Esther spaarde voor haar droomvakantie naar Zuidoost Azië met Potje! 

Omdat we jullie van voldoende spaar inspiratie willen voorzien, zullen wij elke maand...

Samen sparen
Waarom is een gezamenlijke spaarrekening of geldpot zo handig?

Samen met je vrienden sparen voor die trip naar Curaçao? Of samen met...

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Add Comment *

Name *

Email *

Website