Droomreis gespaard potje

Geld sparen voor een wereldreis: Zo deed Sharon dat! 

Toen mijn vriend zei dat hij een sabbatical kon nemen van een jaar, was dat een stap dichter bij onze droom: Het maken van een wereldreis! Ik werkte al een tijdje online als freelancer, dus ik zou mijn laptop kunnen meenemen en iets in uren naar beneden kunnen gaan.

PERFECT! PLANNEN MAAR! 

Ramen eten in Japan, duiken in Thailand, op zoek naar Orang utangs in de jungle van Sumatra, de Taj Majal bezoeken in India, wilde olifanten zien in Sri lanka, alle flora en fauna ontdekken in Costa Rica, taco´s eten in Mexico, een actieve vulkaan beklimmen in Guatamala, hiken in Patagonië, carnaval vieren in Rio de Janeiro…

We werkten flink door aan ons wereld bucketlistlijstje, maar beseften ons al heel snel dat we voor deze wilde plannen ook een flinke buffer spaargeld achter de hand moesten hebben! 

We besloten daarom naar manieren te zoeken om in het komende jaar zoveel mogelijk geld te besparen! En omdat we iedereen de beste reis van zijn of haar leven gunnen, delen we onze spaartips graag met je! 

  1. Maar één keer per maand uit eten 

Mijn vriend en ik zijn gek op uiteten gaan. Vooral hij gaat het liefst elke week, omdat hij weer een pareltje van een restaurant heeft gevonden. Nou dat ging nu dus even niet gebeuren. We stelden een regel op dat we maar één keer per maand uit eten mochten om geld te sparen. Ook met vriendinnen sprak ik af een wekelijkse kookavond te organiseren, dat bleek super gezellig en eigenlijk nog veel leuker dan uit eten gaan! 

  1. Boodschappen bij de goedkoopste supermarkt 

We besloten eens per week samen te zitten en 7 recepten uit te kiezen en daarmee gelijk een boodschappenlijstje op te stellen. Eén keer in de week ging ik naar de Lidl om alles te halen, zodat we zo min mogelijk naar de dure supermarkt om de hoek hoefden om daar nog iets extra´s te halen. Natuurlijk probeerden we zoveel mogelijk recepten te vinden met dezelfde ingrediënten of deels dezelfde ingrediënten om de kosten zo laag mogelijk te houden. Op den duur hielp dit ons onwijs om geld te besparen! 

  1. Koffies thuis maken

Het liefst elke dag een specialty koffie buiten de deur? Vooral zo heerlijk om even een ommetje voor te maken als je thuis werkt zeg.. GUILTY. 

Ja dat gingen we dus even niet meer doen. Nou hebben wij het geluk een vrij goed koffiezetapparatuur thuis te hebben, waarmee we zelf cappuccino´s en flat whites kunnen maken. Waar we voorheen bijna elke dag voor een koffie buiten de deur gingen, waren we nu flink wat geld aan het sparen zonder die koffie! Ook zijn onze koffie skills nu zo goed, dat we als barista’s aan de slag kunnen! 

  1. Tripjes? Even niet! 

We zouden een jaar weg gaan. Dus we besloten dat we het daarom best een jaar zonder trips moesten doen om geld te sparen. Natuurlijk zijn we zeker wel een weekendje weg geweest hier en daar, maar grote trips waren ten strengste verboden. Lastig was het zeker wel, maar met het vooruitzicht van een wereldreis mag je niet klagen, toch?! 

  1. Het gebruik van de geldapp Potje 

Samen met mijn vriend maakten we een jaar geleden een Potje aan voor onze wereldreis. We stopten hier elke maand beiden 1000 euro in (als dat mogelijk was natuurlijk) en tijdens de feestdagen en onze verjaardagen vroegen we onze vrienden en familie onze wereldreis te financieren door geld in ons Potje te stoppen. Lees hier waarom een gezamelijke geldpot zo handig is! 

  1. Tweedehands & kledingswaps 

Laten we eerlijk zijn, we hebben genoeg kleding en schoenen in de kast staan toch?! 

We besloten daarom dat we beiden een jaar lang niets nieuws mochten kopen op het gebied van kleding en schoenen. Wel mochten we iets nieuws kopen in een tweedehands winkel. Omdat ik een aantal keren de drang voelde om nieuwe dingen te hebben, besloot ik 2 x een kledingswap te organiseren. Laat mijn vriendin nou net een leuk zwart rokje hebben, waar ik naar op zoek was! We hebben onwijs veel geld kunnen besparen door geen geld aan kleding en schoenen uit te geven. 

  1. Abonnement: gebruik ik die wel? 

Een abonnement voor de sportschool die je eigenlijk niet gebruikt omdat je elke dag hardloopt? Of een abonnement op een applicatie die wordt afgeschreven van je bankrekening die je eigenlijk helemaal niet gebruikt?! We beloven je dat als je eens goed gaat zitten en dit bekijkt, je zeker een abonnement kunt stoppen die je eigenlijk amper gebruikt! Sparen maar! 

  1. Een spaar of budgetteringsplan maken

Wij maakten gebruik van een budgeteringsplan in excel zodat we goed in de gaten konden houden hoeveel we uitgaven aan verschillende doelen en hoeveel we daadwerkelijk bespaarden. Tussendoor evalueren we en passen we onze doelen zo nodig aan! Geld sparen was op deze manier eenvoudig en duidelijk! 

Onze droom werd werkelijkheid! We maakten samen de reis van onze dromen samen te plannen en te sparen. We kunnen niet in woorden omschrijven hoe deze reis ons leven veranderde en we kunnen het je niet genoeg aanraden! De wereld heeft zoveel moois te bieden! 

Droom jij ervan om een grote reis te maken?! 

Droomreis via Potje

Related articles

Spaarplan Potje
Budgettering voor beginners: Een spaarplan maken, waar jij hup, mee aan de slag kan! 

Ja, we weten het. Het klinkt ontiegelijk saai en het is in het...

Sparen voor je droom? Gebruik de SMART methode

Sparen voor je droom kan een overweldigende taak lijken. Toch lukt het veel...

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Add Comment *

Name *

Email *

Website