Potje Euro

Hoeveel zou je maandelijks moeten sparen? 

Omdat wij het belangrijk vinden om geldzaken écht bespreekbaar te maken, zochten wij in ons vorige blog voor jou uit hoe het spaargedrag van de gemiddelde Nederlander eruit ziet. En nog interessanter, wat het gemiddelde maandelijkse spaarbedrag is van de Nederlandse bevolking. 

Zo bleek 90% van de Nederlanders te sparen, 25% meer dan €10.000 aan spaargeld op hun rekening te hebben staan en dat 60% van de Nederlanders zeker meer dan 100 euro per maand spaart. Lees hier het volledige blog. We zijn naar aanleiding van deze gegevens nu eigenlijk heel erg benieuwd wat het beste bedrag is om maandelijks te sparen en hoe we dit het beste kunnen bereiken! Wij zochten het voor je uit!

 

Welk bedrag kun je maandelijks het beste sparen? 

Het Nibud raadt aan om iedere maand zeker 10 procent van je netto inkomen te sparen. Dat ziet er zo uit. Bereken hoeveel maand er iedere maand binnenkomt en deel dat door 10. Dus als je bijvoorbeeld 2000 euro netto per maand verdiend, dan zou je elke maand 200 euro moeten sparen. Ook raden ze aan extra´s, zoals vakantiegeld, direct apart te zetten. 

Maar wat nou als je het minder breed hebt? Leg dan je maandelijkse uitgaven naast je inkomen en kijk wat er overblijft. Dit deel zet je opzij. Wij hebben een maandelijks spaarplan opgesteld dat je hierbij goed op weg helpt.

 

Wat is een goede geldbuffer?

Om geldproblemen te voorkomen is het heel erg belangrijk dat je een geldbuffer achter de hand hebt. Je weet dan zeker dat je onverwachte, grote en noodzakelijke uitgaven direct kunt betalen zonder daar een lening voor af te sluiten of je levensstijl aan te passen. 

Volgens Japke Kaastra (hoofd financial health ING Nederland) zou iedereen minimaal de eigen bijdrage van de zorgverzekering, 385 euro, op de rekening willen en moeten hebben. 

Maar dat is voor de meeste mensen (gelukkig) lang niet voldoende! Het geeft veel mensen een rustig gevoel als ze weten dat ze meerdere maanden zonder inkomen kunnen overbruggen. Als je dan je baan om wat voor reden dan ook verliest, dan weet je dat je nog even rustig adem kan halen, zonder in de problemen te komen. Volgens het ING vinden de meeste Nederlanders dat je met meer dan 3 maandinkomens een gezonde spaarbuffer hebt. Op deze manier vinden ze, houdt je ook altijd rekening met andere onvoorziene uitgaven. 

Volgens het Nibud kun je het beste bekijken wat je maandelijks uitgeeft en dit bedrag dan keer 4 doen voor een gezonde buffer.

Het resultaat van deze som is een mooi streven voor jouw spaarbuffer, waarmee je 4 maanden kunt overleven, ook als je geen inkomen hebt. 

Als je benieuwd bent wat voor jou persoonlijk een goede spaarbuffer is en liever niet van gemiddelden uitgaat, dan kun je dat laten uitrekenen door de Nibud Bufferberekenaar. Het hebben van een eigen huis, een eigen auto of het hebben van kinderen, zijn namelijk allemaal zaken die hier invloed op hebben. Het is daarom goed om eens persoonlijk deze berekening te doen!

Als je een zzp´er bent met wisselende inkomsten, dan raad het Nibud aan nog meer achter de hand te houden, voor bijvoorbeeld werkloosheid, arbeidsongeschiktheid of als je met pensioen gaat. Ook doelen zoals studie, het kopen van een woning of het aflossen van een hypotheek vallen hier volgens het Nibud niet onder. Zet hier dus extra geld voor apart.

 

Tips voor effectief maandelijks sparen

Effectief sparen is onderdeel van een gezonde financiële levensstijl en zorgt voor financiële mindfulness. Ook kun je met sparen jouw doelen bereiken. Verschillende financiële instanties geven de volgende tips om het meeste uit je spaar inspanningen te halen:

  1. Automatiseer je spaarproces – Stel automatische overboekingen in naar je spaarrekening direct als je salaris binnenkomt of maak je geld direct over naar jouw gewenste spaarpotje!
  1. Stel doelen – Stel duidelijke financiële doelen op en maak een concreet plan om deze te bereiken. Lees hier meer over het opstellen van doelen aan de hand van de SMART-methode!
  1. Zorg voor zicht op je financiën – Deze apps helpen je hierbij! 
  1. Budgetteer – Houd een budget bij en zoek uit waarop je kunt besparen!
  1. Houd je spaargeld gescheiden – Gebruik aparte rekeningen voor verschillende spaardoelen, zoals reizen, pensioen en je vaste lasten. Het werkt ook goed om verschillende Potjes aan te maken!
  1. Stort extra geld direct op je spaarrekening of in je Potje! – Een extraatje op je rekening? Zoals je vakantiegeld? – Stort de helft ervan direct op je spaarrekening of stop het in een van je Potjes!
  1. Stel je doelen bij – Check 1 keer per jaar of het echt gelukt is om 10% te sparen en stel jouw doel bij als er iets veranderd is.

We horen graag van je via onze socials of als reactie op dit blog!
Volg je ons al op Instagram & LinkedIn?!

Hoeveel spaar jij elke maand? En hoe groot is jouw financiële buffer? Laten we het bespreekbaar maken! 

 

Related articles

Potje meiden trip
Zó organiseer je de leukste meiden trip! 

Trommel je vriendinnen op, laat de mannen thuis en laat even alles achter...

Van vaag idee tot concrete plannen

Op 27 juni 2019 wordt het volgende artikel door RTL Nieuws gepubliceerd: “Deze...

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Add Comment *

Name *

Email *

Website