Achteraf betalen

Samen in geld: Zo voorkom je schuld bij achteraf betalen

Van elektronica, tot kleding, voedingssupplementen en verzorgingsproducten en ga zo maar door… Je kunt tegenwoordig bijna op elke webshop wel kiezen voor de mogelijkheid om achteraf te betalen. Bedrijven zoals Klarna en Riverty maken het voor consumenten mogelijk om producten te kopen en ze pas later af te rekenen. Het aantal transacties met deze zogeheten buy now, pay-later diensten groeit snel. 

Betaal je op tijd, dan is er eigenlijk niet zoveel aan de hand. Maar hier zit juist het probleem: dat kunnen veel mensen en met name jongeren niet. Zo hebben ze er bijvoorbeeld het geld eigenlijk niet voor, hebben ze al andere dingen gekocht of ze vergeten het gewoon compleet.  

En dan kan die rekening helaas flink oplopen! Inmiddels maken schrikbarend veel jongeren gebruik van achteraf betalen. Namelijk wel 32% (AFM, 2024). En de schulden bij jongeren lopen hierdoor aardig op. 

Ook de Autoriteit Financiële markten (AFM) waarschuwt voor de achteraf betalingsdiensten, omdat ze mensen in grote problemen kunnen brengen. Ze hebben dezelfde werking als een creditcard, maar hoeven aan minder strenge regels te voldoen.

De schulden kunnen zich snel opstapelen volgens Daniëlle de Jager, senior toezichthouder van de AFM.

´Mensen hebben wel de voordelen van hun aankoop maar niet de directe associatie met een betaling. Hierdoor geven ze meer uit dan ze anders zouden doen. Ook weten ze vaak niet dat de kosten zo snel en hoog kunnen oplopen als je je rekening niet op tijd betaalt. ´

Dit zijn onze tips om niet te maken te krijgen met uitgestelde betalingspijn! 

  1. Geef niet uit wat je niet hebt

Houd voor jezelf gewoon deze regel aan: Geef niet uit wat je niet hebt. Het klinkt wellicht heel gemakkelijk, maar het is toch eigenlijk ook heel simpel? Als je niet genoeg geld hebt om iets te kopen, koop het dan ook niet. Het lijkt handig om op afbetaling af te kopen als je weinig geld hebt, maar vergeet niet dat je op een later moment wél moet betalen. 

  1. Gebruik budget apps en tools om je geld status te achterhalen 

Soms is het niet direct duidelijk of je genoeg geld hebt voor een uitgave. Het lijkt er bijvoorbeeld op dat je genoeg geld op je rekening hebt staan, maar er zijn nog een aantal vaste kosten die eraan zitten te komen. Houd hier rekening mee en bereken vooraf of je jouw aankoop wel kan betalen. Check daarom de status van je financiën! Er zijn verschillende fijne geld en spaar apps beschikbaar voor Apple en Android die jou helpen te achterhalen wat jouw financiële status exact is en of je geld overhoudt deze maand voor een bepaalde extra uitgave. Wij schreven er een blog over! 

  1. Betaal direct

Als het kan is het natuurlijk het beste om direct te betalen. Je zorgt er op deze manier voor dat je enkel een aankoop doet als je het geld ook echt hebt. Ook zorg je ervoor dat je geen nare administratieve rompslomp hebt achteraf. Je kunt op deze manier niks vergeten. 

Als je te laat betaalt, kost dat je namelijk gemiddeld ongeveer €15 extra. 

  1. Retourneer op tijd 

Is de maat toch niet goed of is het toch net niet wat je zocht? Zorg er dan voor dat je jouw aankoop op tijd terug stuurt. Het liefst dezelfde dag nog. Als je te laat bent betaal je namelijk de volle rekening en soms komen hier ook nog herinneringskosten bovenop. Ook zorg je ervoor dat het een taak is die je direct van jouw takenlijstje kan afstrepen en dat geeft je zoveel meer financiële mindfulness! 

  1. Check je berichten goed

Als je dan toch besluit om iets te bestellen dan is het erg handig om je berichten goed te checken. Betalingsherinneringen komen vaak binnen via e-mail of per sms. Check regelmatig je berichten, zodat je deze herinneringen niet mist. Een betalingsboete is namelijk dichterbij dan je denkt. 

  1. Zet een betaalherinnering aan 

Zet voor jezelf een betalingsherinnering aan in bijvoorbeeld je telefoon of in je agenda als je iets gekocht hebt en je nog moet betalen. Op deze manier vergeet je niet dat je de betaling nog moet doen. Natuurlijk kan dit alarm worden voorkomen als je gewoon direct betaald!  

  1. Spaar vooraf met Potje 

Het is natuurlijk helemaal handig om vooraf al te sparen voor een aankoop dat je gaat doen. Je kunt bijvoorbeeld maandelijks heel handig sparen met Potje. Potje is een super handige applicatie (en kan ook op het web worden ingezet) om te sparen voor jouw komende uitgaven. Het geeft een super duidelijke visuele weergave van de pot en je kunt met deze tool ook samen met vrienden of je partner voor iets sparen. Als je gespaard hebt met Potje kun je die nieuwe tas, die nieuwe televisie of die nieuwe voorraad proteïnepoeder eigenlijk direct betalen, zonder achteraf gedoe. Check het hier uit! 

  1. Zoek hulp als je er niet uitkomt 

Lukt het je niet om je rekeningen te betalen? En heb je er echt een zooitje van gemaakt? 

Zoek hulp! Je hoeft je nergens voor te schamen. We staan samen in geld en er zijn partijen die je kunnen helpen! Geldfit is bijvoorbeeld een organisatie die je kan helpen met geldproblemen. Je kunt ze gemakkelijk bereiken via Whatsapp en ze geven je tips of brengen je in contact met een organisatie die je verder helpt. 

Maak jij wel eens gebruik van de achteraf betaalmogelijkheid?

We zijn erg benieuwd naar jullie ervaringen! Maken jullie wel eens gebruik van de mogelijkheid om achteraf te betalen en wat zijn hier jullie ervaringen mee?!  

Stuur ons een mailtje, reageer op dit blog of stuur ons een berichtje op Instagram of LinkedIn als je jouw verhaal met ons wilt delen! 

Omdat we samen in geld staan, zetten we jullie ervaringen maar al te graag in de spotlight! 

Related articles

Om gek van te worden
Ook zo moe van dat achteraf geregel met geld?

Leuke dingen doen met de groep, dat doen jullie maar al te graag!...

Potje meiden trip
Zó organiseer je de leukste meiden trip! 

Trommel je vriendinnen op, laat de mannen thuis en laat even alles achter...

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Add Comment *

Name *

Email *

Website