Maakt geld gelukkig?

Maakt geld nou echt gelukkig?! 

In onze samenleving is geld een essentieel onderdeel van het dagelijks leven. Je kan eigenlijk gewoonweg niet zonder. Het stelt ons in staat om eten op tafel te zetten, een dak boven ons hoofd te hebben, de gezondheidszorg te betalen en onze dromen waar te maken. 

Maar de vraag of geld daadwerkelijk gelukkig maakt, blijft een onderwerp waar de meningen over verdeeld zijn en waar tot op vandaag de dag veel over gediscussieerd wordt. 

Vaker op vakantie, lekker uiteten bij sterrenrestaurants, die dure tas kopen.. 

Een flinke bankrekening hebben en dit allemaal kunnen doen.. 

Het klinkt als muziek in de oren toch? Maar maakt meer geld echt gelukkig? De meeste mensen zullen deze vraag waarschijnlijk beantwoorden met: Liefde, vriendschap en het waarmaken van je dromen, dat is waar het om draait in het leven. Of gezondheid kun je niet kopen. 

Nieuw onderzoek wijst echter uit dat je toch maar beter kunt zorgen dat je spaarpot vol zit. Laten we eens dieper ingaan op de vraag of geld écht gelukkig maakt en of het hebben van meer geld nou echt de oplossing is voor een zorgeloos leven. 

De (oude) relatie tussen geld & geluk 

Talrijke studies tonen aan dat geld gelukkig maakt op zekere hoogte. Je hebt een zekere mate van financiële stabiliteit nodig is om gelukkig te zijn. Je hebt immers een dak boven je hoofd nodig, wilt van jouw lievelings sandwich kunnen genieten en hebt genoeg geld nodig om je rekeningen te kunnen betalen. Dit gaat om het vervullen van de basisbehoeften. Daarnaast wil niemand financiële zorgen hebben. 

Echter, wanneer de basisbehoeften vervuld zijn en men geen financiële zorgen ervaart, zien onderzoekers dat de mate van geluk niet direct lineair toeneemt als je inkomen groeit. In andere woorden: niet elke extra euro die je verdient levert automatisch extra geluk op. Dit principe staat bekend als de verzadigingspunt theorie. Zodra een bepaald inkomensniveau is bereikt, zorgt extra geld niet noodzakelijk voor meer geluk. 

In 2010 deed Daniel Kahneman van Princeton University een onderzoek waaruit bleek dat het geluksplateau rond een jaarinkomen ligt van ongeveer 70.000 euro (dat is inmiddels anno 2024 door inflatie 100.000 euro geworden) Al verdienen mensen 10 miljoen euro per jaar, zullen ze zich dus gemiddeld gezien niet gelukkiger voelen dan wanneer ze 70.000 euro per jaar zouden verdienen. 

Geld & geluk: Een relatie die eigenlijk veel complexer is 

In 2021 was het tijd voor nieuw onderzoek. Een onderzoek dat geleid werd door Matthew Killingsworth van de University of Pennsylvania. Hij concludeerde dat ook boven de 70.000 euro per jaar mensen nog steeds gelukkiger worden van meer geld en er dus geen plateau is. 

Vanaf dit moment sloegen verschillende onderzoekers de handen ineen om deze tegengestelde conclusie te onderzoeken en daar kwam het volgende uit: Als je inzoomt op het individu dan blijkt de relatie tussen geld en geluk zoveel complexer. 

Het lijkt zo te zijn dat de meeste mensen gelukkiger worden van een hoger inkomen, met uitzondering van mensen die het financieel goed hebben maar ongelukkig zijn om andere redenen. Simpel gezegd, als je rijk bent, maar doodongelukkig, zal meer geld je niet helpen. Maar als je gelukkig bent en meer geld gaat verdienen, zal het je wel meer geluk brengen. 

Het verschilt dus echt per persoon en per situatie. 

Dit komt omdat emotioneel welzijn en inkomen niet een-op-een aan elkaar gelinkt zijn. Geluk is niet alleen afhankelijk van materiële rijkdom, maar ook van immateriële aspecten zoals gezondheid, relaties en persoonlijke vervulling. Geld kan zeker bijdragen aan een gevoel van veiligheid en comfort, maar gezondheid, relaties en persoonlijke vervulling kun je niet kopen. 

Dus, maakt geld gelukkig? 

Ja, geld maakt gelukkig tot op zekere hoogte. Onderzoek wijst uit dat er een gelukkige meerderheid is die van geld nog gelukkiger wordt en een ongelukkige minderheid bij wie geld op een gegeven moment niet meer gelukkig maakt. Deze uitkomsten bieden een veel beter inzicht in de relatie tussen geluk en geld. 

De rol van geld sparen in geluk 

Maar er is meer. Opvallend is dat sparen een cruciale rol speelt in het bevorderen van financieel welzijn en indirect, van geluk. Volgens de data uit de DNB Household Survey van CentERdata scoren huishoudens met de kleinste vermogens (of zelfs schulden) beduidend lager dan gemiddeld ten aanzien van hun geluk. Het gevoel van geluk wordt sterker naarmate het financieel vermogen groeit. 

Zo zorgt geld sparen voor meer financiële veiligheid. Je kunt namelijk een buffer opbouwen die je kan beschermen tegen onverwachte uitgaven of financiële tegenslagen. Dit gevoel van veiligheid en controle kan stress verminderen en bijdragen aan het gevoel van rust en tevredenheid. Financiële mindfulness noemen we dat. En als je daar nog meer tips voor wilt trouwens? Wij schreven er een blog over! 

Ook zorgt geld sparen ervoor dat je doelen kan bereiken. Het helpt je toe te werken naar het kopen van een huis, het starten van een eigen bedrijf of het financieren van een studie. En dit resulteert natuurlijk automatisch in geluk. 

Tot slot geeft geld sparen je ook meer vrijheid en flexibiliteit. Het geeft je de vrijheid om keuzes te maken die anders misschien niet mogelijk zouden zijn. Denk aan het nemen van een sabbatical, het veranderen van carrière of het volgen van je passie. Want hoe gelukkig maakt het om de mogelijkheid te hebben deze paden te bewandelen?! 

Een potje geluk! 

Bij Potje geloven we dat het waarmaken van je dromen en het behalen van je doelen, je gelukkiger maakt. Zo kun je Potje inzetten om te sparen voor verschillende doelen en op deze manier jouw dromen waar te maken. Lees hier bijvoorbeeld hoe Esther met Potje spaarde om haar droomvakantie naar Zuid-oost Azië waar te maken. 

Bouw samen met Potje aan jouw financiële zekerheid en ga voor de vrijheid om keuzes te maken die jouw leven verrijken en je helpen je persoonlijke doelen te bereiken! 

We zijn heel benieuwd wat jullie mening is over de relatie tussen geld en geluk! Maakt geld gelukkig? 

Laat ons weten hoe jij over deze topic denkt in de reacties of via onze Instagram of LinkedIn pagina! 

Related articles

April: grote update Potje app

Goed nieuws! Wij gaan een grote update doorvoeren in de app Potje. Één...

Om gek van te worden
Ook zo moe van dat achteraf geregel met geld?

Leuke dingen doen met de groep, dat doen jullie maar al te graag!...

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Add Comment *

Name *

Email *

Website